Scroll Top

Οδοιπορικό στον Βορρά. Σκωτία

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ. ΣΚΩΤΙΑ

Ο Έλληνας Φιλόσοφος Εμπεδοκλής  στο έργο του “Περί Φύσεως”  μας μιλά για δύο προσωποιημένες δυνάμεις. Τη Φιλότητα και το Νείκος. Η αγάπη και το μίσος. Η ειρήνη και ο πόλεμος. Τα “αντίθετα” του άλλου Έλληνα Φιλόσοφου  Ηράκλειτου. Η Φιλότης συνενώνει τα στοιχεία  ως κάθε είδους φυσική ελκτική δύναμη και κάθε είδους δύναμη συμφιλίωσης με τον εαυτό και τους άλλους. Το Νείκος τα διαχωρίζει  ως  κάθε δύναμη φυσικής άπωσης, σύγκρουσης με τον εαυτό και τους άλλους. Στο “Περί ψυχής” ο Εμπεδοκλής  αναφέρει, πως οι άνθρωποι εξ’ αιτίας του Νείκους είναι εξόριστοι από τον ευλογημένο τόπο κατοικίας τους. Περιπλανώνται από τόπο σε τόπο ώσπου να πράξουν το δίκαιο και να βρεθούν ξανά στον τόπο από όπου κατάγονται. Στο έργο του Πλάτωνα  “Πολιτεία ή Περί Δικαιοσύνης” αναφέρεται πως το Δίκαιο ανακτάται μέσω της ΑΡΕΤΗΣ και ευλογημένος τόπος είναι το Λογιστικό μέρος της ψυχής που είναι και η αληθινή μας φύση.

Μέσα σε αυτό τον αέναο κύκλο κίνησης των δύο δυνάμεων συντασσόμεθα και εμείς οι άνθρωποι ως μέρος της δημιουργίας και κινούμαστε ή με το Νείκος ή με τη Φιλότητα. Το Νείκος μας διαχωρίζει πρώτα από τη φύση μας και μετά με όλη τη δημιουργία. Η Φιλότης μας ενώνει πρώτα με τη φύση μας και μετά με όλη τη δημιουργία.

Επιλέγουμε την Αρετή που μας συντάσσει με τη Φιλότητα και ταξιδεύουμε! Ταξιδεύουμε και αναζητούμε αυτό  που μας λείπει και που το Νείκος μας έχει διαχωρίσει! Οι  χώρες, τα τοπία  με τις ευωδιές και τους ήχους τους, οι λαοί, οι παραδόσεις, οι πολιτισμοί, οι μουσικές, αλληλεπιδρούν με το  ψυχικό φορτίο του ανθρώπου. Η αίσθηση και η νόηση αποτελούν λειτουργίες της ψυχής η οποία είναι η πηγή της ευδαιμονίας μας, μας λέει ο Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Εκεί μέσα στα μύχια της ύπαρξης γίνονται οι ζυμώσεις,  και ο άνθρωπος στο γυρισμό του από κάθε ταξίδι έχει ταξιδέψει μέσα στα βάθη της ύπαρξής του. Εκεί που είναι ο τελικός προορισμός.

Ταξιδέψαμε στη Σκωτία, φθάσαμε στα Χάιλαντς και στα νησιά Όρκνευ!  

Η ιστορία, ο μύθος, ο θρύλος, η φαντασία, οι εικόνες από τη μικρή και μεγάλη οθόνη, δημιούργησαν έλξη και απορίες για αυτό το τόπο. Διαδρομή με τρένο από το Εδιμβούργο στο Ινβερνές και από εκεί στην εσχατιά της Σκωτίας, εκεί που τελειώνει η ξηρά και τα αμέτρητα νησιά της απλώνονται σαν πίνακας ζωγραφικής στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό!!!

Η ομορφιά των Χάιλαντς, μοναδική και πρωτόγνωρη. Δάση από δένδρα μικρά -μεγάλα, λόφοι ροζ και μωβ από τα ανθισμένα ρείκια, ποτάμια, λίμνες, βαλτότοποι σκεπασμένοι με πράσινους θύσσανους, η θάλασσα με απότομα βράχια και κάπου-κάπου χρωματιστά, παραλίες έρημες με σωρούς από  φύκια. Απέραντα λιβάδια που έβοσκαν αμέριμνα και ανενόχλητα κοπάδια από βόδια, βουβάλια, πρόβατα, αίγες. Ελάφια κάπου-κάπου ενεφανίζοταν για να συμπληρώσουν τη ζωντανή παρουσία σε τόπους όπου άνθρωποι δεν φαίνονται πουθενά. Τόσο αραιοκατοικημένοι οι τόποι. Διάσπαρτα μοναχικά σπιτάκια και κάστρα, μικροί οικισμοί έδιναν την αίσθηση πως φύση και άνθρωποι είναι σε αρμονία και αδιατάραχτη  γαλήνη!

Στην κορυφή ενός λόφου στη πόλη Στέρλινγκ, υψώνεται  μνημείο αφιερωμένο στον πατριώτη Γουάλας, σύμβολο  των αγώνων των Σκωτσέζων για Ελευθερία! Ένα τεράστιο σπαθί μισοκαρφωμένο στο χώμα του πάρκου της ίδιας πόλης, περιμένει αιώνες τον ιππότη να το βγάλει από εκεί. Η Guinevere, το  Camelot και οι ιππότες της στρογγυλής τράπεζας, αναδύονται μέσα από τον μύθο όπου δοξάζεται ο θρυλικός Βασιλιάς Αρθούρος. Ίσως πίσω από το μύθο εμφωλεύει η πανανθρώπινη αγωνία και δυνατότητα, για ένα κόσμο πιο δίκαιο από αυτόν που ζούμε. 

Βαρκάδα στη λίμνη του Λοχ νες. Το τοπίο μαγικό και  βέβαια δεν είδαμε το τέρας- Νέσι. Στοχαστήκαμε, αν όντως υπήρχε κάτω από αυτά τα γαλήνια νερά και ενεφανιζόταν στην επιφάνεια θα τα κατέστρεφε όλα. Τούτη η εικόνα μοιάζει με τον γαλήνιο άνθρωπο που τον θαυμάζεις για αυτό και αίφνης μεταμορφώνεται σε άλλον, άγριο, επιθετικό. Μήπως κάποιο τέρας εμφωλεύει μέσα στις ψυχές των ανθρώπων όπως η Ελληνική μυθολογία αναφέρει και σε κάποιες προκλήσεις αναδύεται;

Σαν φθάσαμε στα νησιά Ορκνευ ή Ορκάδες νήσους μαγευτήκαμε! Τόπος απομονωμένος, μυστηριώδης!!! Μείναμε στο Μέιλαντ, το μεγαλύτερο νησί των Ορκάδων σε μια όμορφη πανσιόν στο  Kirkwall. Η UNESCO  έχει χαρακτηρίσει το νησί Μέινλαντ σαν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Δαχτυλίδι του Brodgar αποτελείται από μεγάλους ορθόλιθους σε κυκλική διάταξη. Αυτοί οι μυστηριώδεις γίγαντες στέκουν για αιώνες σε έναν ισθμό μεταξύ δύο λιμνών  σε πείσμα της φθοράς του χρόνου, περιμένοντας να αποκαλυφθεί η  ιστορία τους!

Με δέος και χαρά πήραμε το καράβι της επιστροφής. Αισθήσεις άπειρες, όπως και απορίες. Εστιαστήκαμε σε αυτήν που κυριάρχησε στον νου και τη καρδιά μας. Γιατί μας μάγεψε τόσο ο τόπος τούτος. Ήταν το τοπίο, η φιλική διάθεση των Σκωτσέζων, τα μνημεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής από το 6.000 π.χ., η μουσική από τη γκάιντα… οι διηγήσεις του Έλληνα Φιλόσοφου Εκαταίου από τα Άβδηρα  “…ότι οι Βρετανοί ονομάζονται και υπερβόρειοι…”, του Έλληνα γεωγράφου Παυσανία “…για τους υπερβορείους που ίδρυσαν το μαντείο των Δελφών…” ή του επίσης Έλληνα γεωγράφου και εξερευνητή Πυθέα του Μασσαλιώτη  “…πως ο Κελτός ήταν γιός του Ηρακλή…” .

Στο Εδιμβούργο σε ένα λόφο μέσα στη πόλη, ορθώνεται το “National Monument”, ένας ηµιτελής ναός με 12 κολώνες, που στόχευε να γίνει πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα. Το οδοιπορικό μας ολοκληρώθηκε στη μικρή πλατεία της πόλης, όπου ορθώνεται το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου με τον Βουκεφάλα. Έργο Σκωτσέζου γλύπτη εδώ και 180 χρόνια!!! Οι απαντήσεις στις απορίες ήρθαν και θα έρχονται όσο στοχαζόμαστε και  συντασσόμεθα με τη Φιλότητα. Κατά το λεξικό της αρχαίας Έλληνικής γλώσσας  LIIDDELL&SCOTT,  φιλότης=αγάπη.

Σημείωση. Στο άρθρο αυτό άπτονται απειροελάχιστα, μεγάλα γνωστικά πεδία. Στόχος ο σκεπτικισμός.

ΜΕ ΑΡΕΤΗ
ΤΕΡΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

* Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή του παρόντος κειμένου με ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο χωρίς τη γραπτή άδεια της συγγραφέως Μαρίας Τερζάκη.

Σχετικά Άρθρα