ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ «Αἰέν ἀριστεύειν...»
- Όμηρος
« Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα,
ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.»
- Ν. Καζαντζάκης
…Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα
που γεννήθηκαν τους καταμερίζω με ένα μόνον κριτήριο
την Αρετή...
- Μέγας Αλέξανδρος
Ότι θέλεις μπορείς να το κάνεις, αρκεί να το θέλεις…
όπου υπάρχει θέλω υπάρχει και δρόμος
- Αριστοτέλης

«Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου
είναι οι γιοι και οι κόρες
της λαχτάρας της Ζωής για Ζωή.
Δημιουργούνται μέσα από εσένα,
αλλά όχι από εσένα.
Και αν και βρίσκονται μαζί σου, δεν σου ανήκουν.
Μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου,
αλλά όχι τις σκέψεις σου.
Αφού ιδέες έχουν δικές τους.
Μπορείς να προσπαθήσεις
να τους μοιάσεις αλλά μη γυρέψεις να τα κάνεις σαν εσένα.
Αφού οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο
που εσύ δεν πρόκειται να επισκεφτείς ούτε στα όνειρα σου.
Αφού η ζωή δεν πάει προς τα πίσω
ούτε ακολουθεί στο δρόμο του το χθες.
Μπορείς να δίνεις μια στέγη στο σώμα τους,
αλλά όχι και στις ψυχές τους.
Είσαι το τόξο από το οποίο
τα παιδιά σου σαν ζωντανά βέλη
ξεκινάνε για να πάνε μπροστά…….»

– ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

* Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους.

Άριστος για την αρχαιοελληνική σκέψη θεωρείται αυτός που φανερώνει την υπεροχή του με λόγια και έργα. Μια υπεροχή που είναι καρπός της φρόνησης (σκέφτομαι, αναγνωρίζω το νόημα των λέξεων) ,της σωφροσύνης ( αναγνωρίζω τις Αληθινές αξίες) ,της ανδρείας ( επανευρίσκω τον ελληνικό τρόπο ζωής και τον υιοθετώ. Αυτόν το τρόπο που ήξερε να παντρεύει μέσα στο χριστιανικό φως της σταυρικής αγάπης το απολλώνιο στοιχείο της ζωής ), της οσιότητας ( έρωτας για τη ζωή, την αγάπη , την γνώση, την χαρά ,την πατρίδα, την οικογένεια….). Με άλλα λόγια είναι η μαθητεία στην Αρετή.

Η Αρετή κατά τον Αριστοτέλη διακρίνεται σε δύο μορφές. Την διανοητική Αρετή που καλλιεργείται και αυξάνει με την διδασκαλία και την ηθική Αρετή που είναι, κάνω πράξη τη θεωρία. Με βάση αυτές τις θεμελιώσεις αρχές εργαζόμαστε!

«Βλέπουμε τον ήλιο διότι τα μάτια μας είναι φτιαγμένα από φως» είπε ο Πλωτίνος και επανέλαβε ο Γκαίτε . Έτσι αγαπάμε το Άριστο , την Αρετή διότι φτιαχτήκαμε από το τέλειο όν με σκοπό την πορεία μας προς έναν καλλίτερο και ενάρετο εαυτό και καλλίτερη κοινωνία γενικότερα.

Μια κοινωνία των αρίστων , μια κοινωνία της αξιοκρατίας, δηλαδή μία κοινωνία που την εξουσιάζουν οι αξίες έτσι όπως η αρχαιοελληνική γραμματεία και η Ελληνική παράδοση μας έχουν κληροδοτήσει!!!

Η Αριστεία είναι ένα πρότυπο πρόγραμμα συναισθηματικής και κοινωνικής μάθησης , το οποίο έχει στόχο να συμβάλλει με άμεσο και δυναμικό τρόπο στη σύνδεση μεταξύ σχολικής επίτευξης, οικοδόμησης χαρακτήρα, ευτυχίας των παιδιών και να τα θωρακίσει με Αρετές για μακροπρόθεσμα οφέλη στη ζωή τους.

Ειδικότερα προάγει την αυτοπειθαρχία , τους στόχους μάθησης, τα κίνητρα επίτευξης, την αυτοπεποίθηση, την ψυχική ανθεκτικότητα, την επικοινωνία με τους άλλους, την συνεργασία στο σχολείο, την οργάνωση, την επιμονή και την εσωτερική ήρεμη δύναμη.

* Απαραίτητη προυπόθεση παρακολούθησης του προγράμματος « Αριστεία» για παιδιά του Δημοτικού είναι η παρακολούθηση ενός γονέα στο πρόγραμμα της ΣΤΕΓΗΣ «Ευζωία».