Scroll Top

Νοήματα και Πράξεις με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου της Στέγης Ευζωίας και Αριστείας

ΝΟΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ

με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου της ΣΤΕΓΗΣ ΕΥΖΩΙΑΣ και ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο της ΣΤΕΓΗΣ ΕΥΖΩΙΑΣ και ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ , που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι εισηγήσεις, τα χρήσιμα  συμπεράσματα, τα θεατρικά δρώμενα ενθουσίασαν και συγκίνησαν όλους όσους παρευρέθηκαν.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ήταν  χωρισμένες σε τρεις ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα ερευνήθηκε η αγωνία των λαών και οι  αγώνες  τους για  Ελευθερία.  Προσεγγίσθηκε η έννοια της  Ελευθερίας μέσα από το έργο του  Π. Πρεβελάκη, του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, του Ν. Καζαντζάκη, των αρχαίων τραγικών Διονυσίου των Συρακουσών και Αρχία και τις εκστρατείες του  Μ.Αλέξανδρου.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι απαιτητή από τον άνθρωπο,  και εφικτό  να κατακτηθεί!

Παρουσιάσθηκε  ένα  ποιητικό δρώμενο με τίτλο “ Ο νέος Ερωτόκριτος, το έπος της ψυχής”. Ήταν  επιμέλεια της Δρ της δραματουργίας Κ.Χάλκου σε ενδυματολογική επιμέλεια κας Α. Μαχαιριανάκη . Βασισμένο  σε αποσπάσματα από το έργο του Βιτζέντζου Κορνάρου , του Π. Πρεβελάκη και μιας προσπάθειας ποίησης φίλων της ΣΤΕΓΗΣ.  Οι ηθοποιοί  φίλοι της ΣΤΕΓΗΣ.

Η διαδρομή του Έρωτα από το φυσικό πεδίο, σε ένα πεδίο πλησιέστερο του θεικού!!!

Η  δεύτερη ενότητα  ήταν  αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 . Ανακαλέσαμε τις ιστορικές μνήμες του αγώνα των Ελλήνων να Ελευθερωθούν από την Οθωμανική αυτοκρατορία μέσα από τα ιστορικά κείμενα. Ο Δ. Σολωμός με την οπτική του σήμερα, ο Ρήγας Φεραίος, ο Α.Κοραής, ο Κ.Παλαμάς  μας ενέπνευσαν και   μας  έθεσαν  ερωτήματα ως Έλληνες  στις αρχές του  21ου αιώνα.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ, το ΟΡΑΜΑ ,  η ΟΜΟΝΟΙΑ, η ανάγκη ενός ΗΓΕΤΗ,  διδάγματα των αγωνιστών του 1821 για τους Έλληνες του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!!

Στην τρίτη ενότητα ταξιδέψαμε  στο παρελθόν ,στην λαμπρότερη  εποχή της Ελλάδας. Ευφρανθήκαμε από τον Λόγο των Ελλήνων Φιλοσόφων καθώς  και μιλούν για την Ελευθερία και μας καταδεικνύουν τον τρόπο κατάκτησής της!

 Η ΑΡΕΤΗ όπως μέσα από την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφική  Σκέψη  αναδύεται , οδηγεί στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ,   Η ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ  είναι  ΕΥΨΥΧΙΑ , ηχούν οι παιάνες των προγόνων. Σήμερα , το 2021 επιτέλους τις ακούμε .

Οι μελωδίες τους έμπνευση και πράξη για την  ΕΛΛΑΔΑ του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!!!

Ένα θεατρικό αναλόγιο , επιμέλεια  της δρ. Δραματουργίας Κ.Χάλκου και ενδυματολογική επιμέλεια της Κας  Α. Μαχαιριανάκη ,  με τίτλο “ΕΛΛΑΣ” ,  που  παίχτηκε στην Οδησσό το 1819 σε δραματουργία του Έλληνα Λόγιου Γ.Λαζάνη για να εμπνεύσει την Επανάσταση του 21, μας συγκλόνισε  και μας  ενέπνευσε , να οραματιστούμε την  ΠΑΤΡΙΔΑ μας , την  ΕΛΛΑΔΑ του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ,  ΛΕΥΘΕΡΗ από κάθε δυνάστη , Εσωτερικό και Εξωτερικό!

Το Συνέδριο έκλεισε με ένα δοξαστικό στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με το ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ!!!

Αναγνωρίζουμε  και ευχαριστούμε  όλους όσους συνέδραμαν στον σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση του Συνεδρίου μας.  Την  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  “”ΕΛΛΑΔΑ 2021”,  την  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ , το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ και  ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Τους  χορηγούς  επικοινωνίας ΚΡΗΤΗ TV , NEA KRHTH , και άλλους αφανείς ήρωες.   Τους  ΦΙΛΟΥΣ της  ΣΤΕΓΗΣ ΕΥΖΩΙΑΣ και ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ .  Όλους όσους  παρευρέθηκαν και  μας μετέφεραν τη χαρά, τη συγκίνηση , την επιβεβαίωση , πως μέσα  στο ομιχλώδες  τοπίο του σήμερα , η ΑΡΕΤΗ  όπως από την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφική σκέψη αναδύεται,  οδηγεί στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και δημιουργεί έργα Ανώτερα, Ωραία, ΑΡΙΣΤΑ που γίνονται φωτεινές ακτίνες και διεισδύουν μέσα στην Ελληνική πραγματικότητα!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021»

* Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή του παρόντος κειμένου με ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο χωρίς τη γραπτή άδεια της συγγραφέως Μαρίας Τερζάκη.

Σχετικά Άρθρα