Scroll Top

ΓΟΡΤΥΝΑ-ΦΑΙΣΤΟΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

ΓΟΡΤΥΝΑ-ΦΑΙΣΤΟΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

Άλλη μια χρονιά μαθημάτων αρετής ολοκληρώθηκε στη ΣΤΕΓΗ! Μαθήματα δύσκολα, αφού μας καλούν να αναμετρηθούμε μόνο με τον εαυτό μας. Είναι πρόκληση τούτο το εγχείρημα καθώς δεν έχεις άλλοθι κανένα για να εναποθέσεις την ευθύνη της ζωής σου. Η ευθύνη είναι μοναχά δική σου. Το σημείο αναφοράς αναζητάς μέσα σου, και κάθε ημέρα μετράς το δρόμο που διάβηκες για να το πλησιάσεις. Τα εμπόδια είναι δικά σου και είναι οι «αλυσίδες» όπως αναφέρει ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ή τα «ψεύδη», οι « εικασίες», οι «γνώμες» όπως ο Πλάτωνας στο 2ο βιβλίο της  Πολιτείας αναφέρει.

Είναι η ώρα να αναστοχαστούμε τους καρπούς του μόχθου μας και να γιορτάσουμε.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Γόρτυνα μας εμπνέει για τη γιορτή μας, στις αρχαίες πόλεις του  Νότου της Κρήτης.

Πρώτος σταθμός Γόρτυνα. Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Ο μύθος ζωντανεύει. Ο Δίας με την Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας, γεννούν εδώ κάτω από τον πλάτανο τους τρεις Βασιλείς των σημαντικότερων πόλεων της Μινωικής εποχής. Ποιος ήταν άραγε ο Φοίνικας, ποιά η Τηλέφασσα… Έχει κάποιο νόημα ο μύθος…; Στο αρχαιολογικό Μουσείο μένουμε έκπληκτοι από τα ευρήματα !!! Αγάλματα, ενδεικτικά της Αθηνάς, του Πύθιου Απόλλωνα, της Άρτεμης, του Αχιλλέα, του Ερμή, Αιγυπτιακών θεοτήτων: Ίσιδας, Σέραπη, Ερμή Άνουβη, οι λίθινες επιγραφές με τους νόμους, νομίσματα, κεραμικά, αρχιτεκτονικά στοιχεία αποκαλύπτουν την μακρά ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και ιδιαίτερα της Γόρτυνας. Στα ερείπια του ναού του Πύθιου Απόλλωνα που κατασκευάστηκε κατά την κλασσική περίοδο και χρησιμοποιούταν μέχρι την Ρωμαική εποχή, αφήνουμε τη φαντασία μας να πετάξει στην «αόρατη» πόλη της Γόρτυνας  εκείνων των χρόνων. Είδαμε μια πόλη όμορφη, ειρηνική, μια πόλη δικαίου. Μήπως από αυτή την πόλη και τους νόμους της εμπνεύστηκε ο Πλάτωνας όταν επισκέφτηκε τη Κρήτη και έγραψε το έργο του «ΝΟΜΟΙ» για την ιδανική πολιτεία που πραγματώνεται στη Κρήτη;

«…θέλει αγάπη για να δεις αυτό που βρίσκεται πίσω από το προσωρινά άσχημο, και αν το άγνωστο δεν είναι οφθαλμοφανές, θέλει προσπάθεια πρώτα να το γνωρίσεις…» -Ίταλο Καλβίνο, «Οι αόρατες πόλεις».

Ανηφορίσαμε στο λοφίσκο που δεσπόζει το παλάτι της Φαιστού. Δέος για το φυσικό τοπίο,  για το ξακουστό και αυτό βασίλειο, για τον άλυτο ακόμη γρίφο του ΔΙΣΚΟΥ της ΦΑΙΣΤΟΥ, απορίες  για τις σχέσεις του λόγου -Φ- της χρυσής τομής και της  Φαιστού.

Σε ένα γραφικό ταβερνάκι στη γύρω περιοχή απολαύσαμε φαγητό στον ξυλόφουρνο, τραγουδήσαμε, χορέψαμε.  Ευφρανθήκαμε και μέσα σε ευγνωμοσύνη πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

ΜΕ ΑΡΕΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΖΑΚΗ

Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή του παρόντος κειμένου με ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο χωρίς τη γραπτή άδεια της συγγραφέως Μαρίας Τερζάκη.

Σχετικά Άρθρα