28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

 

«Ομπρός ! με ορθή μεσούρανη , της Λευθεριάς τη δάδα,
ανοίγεις δρόμο Ελλάδα, στον Άνθρωπον! Ομπρός!
Ομπρός κι’ η Ελλάδα σηκώθηκε και διασκορπά τα σκότη .
Ανάστα η Ανθρωπότη κι ακλούθα την! Ομπρός!

Ελέγαμε: Ακόμα ένα εικοσιένα! Κι ήρτες τέλος συ, Μητέρα-Μέρα, οπού αγκάλιασες κι ανύψωσες ολόκληρα τα περασμένα στον ανώτατο λυτρωτικό σκοπό τους, στον υπέρτατο τους ηθικόν Ιστορικό Ρυθμό!

Ω δικαίωση όλων των ελληνικών αγώνων! Ω ύψιστη ηθική στροφή μέσα στο χάος ολόκληρου του Κόσμου! Και μαζί, ω γιγάντια, πλέρια ιστορική καταβολή, από την οποία, ..Νικητές, οι Έλληνες, θα ξεκινήσουμε αύριο, πρωτοπόροι της πνευματικής ανάπλασης ολόκληρης της γης!

Ω Μέρα-Μάννα, που μας έσπασες ακέρια κι ως το ύστατο, όλα τα κρυφά εσωτερικά δεσμά μας! Ω κοσμοϊστορική Ελευθερία, τόσο βαθειά λαχταρισμένη! Να Σε! Σε κατέχουμε! Σε νιώθουμε! Σε θέλουμε!
Και θε να Σε κρατήσουμε όλοι, στο τεράστιο ύψος που μας φανερώθηκες απ’ τα χαράματα των Εικοσιοχτώ του Οχτώβρη του 1940, κι ως με τη συντέλεια των αιώνων, είτε ζήσουμε, είτε, αύριο που θα φέγγεις πάνω απ’ όλο τον πλανήτη το γιγάντιο φως Σου, θα βρισκόμαστε στα σπλάχνα Σου, ω Μητέρα, αθάνατοι νεκροί! ».

(19-12-1940, Άγγελος Σικελιανός)

Τα χρόνια πέρασαν , Η ιστορία ξεθώριασε. Η φωνή του ποιητή απόμακρη. Τα κατορθώματα των στρατιωτών μας στο Αργυρόκαστρο και τη Κορυτσά λησμονήθηκαν. Οι παππούδες που μας διηγούνταν για αυτούς δεν είναι ποια μαζί μας. Οι φιγούρες των γυναικών της Πίνδου σαν από παραμύθι έρχονται στη μνήμη μας. Τιμούμε σήμερα την επέτειο τιμώντας την Ελληνική μας συνείδηση και την κληρονομιά μας.

Τιμούμε σήμερα την Ελληνική μας συνείδηση, εκδιώκοντας τους εχθρούς που έχουν εμφωλεύσει μέσα της. Οι εχθροί δεν είναι περιορισμένοι σήμερα σε ένα άλλο κράτος μόνο. Οι εχθροί ξεκινάνε από το νου και τη ψυχή μας. Εχθροί στην ΕΙΡΗΝΗ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ως Εσωτερικές καταστάσεις του έλληνα, είναι η άγνοια και ο φόβος. Το ΟΧΙ επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη, για να απελευθερωθούμε πρωτίστως από την άγνοια και το φόβο μας. Εμπνευσμένοι σήμερα από την επέτειο, ενθυμούμεθα την Ελληνική μας συνείδηση και παρατηρούμε τους εχθρούς της. Βροντοφωνάζουμε, ΟΧΙ στην άγνοια! ΟΧΙ στο φόβο!

ΜΕ ΑΡΕΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΖΑΚΗ

* Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή του παρόντος κειμένου με ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο χωρίς τη γραπτή άδεια της συγγραφέως Μαρίας Τερζάκη.

Σχετικά Άρθρα