Scroll Top


ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα, Πάσχα της Αγάπης Πάσχα
Πάσχα των αγγέλων ,΄Ηλιος κι ανατέλλεις , Πάσχα μέγα Πάσχα
Ήλιος φωτοδότης, των Ελλήνων Πάσχα
(Γ. Θέμελης)

Στο πρώτο βιβλίο της Αγίας Γραφής ( Γένεση ) περιγράφεται η Δημιουργία του κόσμου. Ο Θεός δημιουργεί τη γη και τον ουρανό από το χάος . Τη στεριά και τη θάλασσα και πρασινίζει η γη και φυτρώνουν τα φυτά. Τα φωτεινά σώματα, ήλιο, σελήνη και αστέρια. Τα πτηνά και τα ψάρια. Τα ζώα τα ερπετά και τα θηρία. Και τέλος ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο καθ΄ εικόνα και ομοίωση δική του. Ζούσε ο άνθρωπος στο Παράδεισο καθ΄ εικόνα και ομοίωση του Θεού και βίωνε την κατάσταση της Θείας χάρης . Όμως οι πρωτόπλαστοι «έφυγαν» από το Παράδεισο λέει η Αγία Γραφή . Ο Δημιουργός αποφάσισε να ξεκινήσουν οι υιοί του, σπέρματά του , το ταξίδι της λησμονιάς μέσα στο χρόνο με σκοπό να συλλέξουν εμπειρίες και να ανακτήσουν και πάλι την αρχική κατάσταση της Θείας χάρης λέει η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Όλα τα κείμενα πολύτιμα, δοσμένα από απεσταλμένους και φιλοσόφους με σκοπό να ωθήσουν τον κάθε άνθρωπο ανάλογα με την διανοητική του κατάσταση στη δική του αναζήτηση. Λησμόνησαν οι άνθρωποι μέσα στο χρόνο ποιοι αληθινά είναι , μόνοι και διαχωρισμένοι από τον αληθινό Δημιουργό-Πατέρα ,δημιουργούν εκείνοι μέσα στη λήθη του νου , έργα δικά τους με σκοπό να βιώσουν ξανά τη κατάσταση της Θείας χάρης που η ψυχή αναζητεί μέσα από μια μακρινή ανάμνηση.

Μέσα σε μάχες με μόνον ηττημένους χωρίς νικητές, σε αδιέξοδες δοκιμασίες , σε αναζήτηση χωρίς τέλος , σε επώδυνες εμπειρίες θανάτου , έρχεται η Ανάγκη να καλέσει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν το οδοιπορικό προς ανάκτηση της αρχικής τους φύση. Η Ανάγκη είναι νόμος του Δημιουργού όπως αναφέρει ο Πλάτωνας (Πολιτεία ) . Η ψυχή ΔΕΝ «αντέχει» άλλο και ο άνθρωπος από Ανάγκη κοιτά ψηλά τα αστέρια, παρατηρεί γύρω του την Σοφία, Αγάπη, αρμονία και τάξη που διέπει τη φύση . Εκεί αναγνωρίζει τη πνοή του Θεού και επιλέγει συνειδητά να τον αναζητήσει. Και τότε εκπληρώνεται το ρηθέν από τας Γραφάς. «…ψάχνετε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχτεί. Γιατί όποιος ζητάει λαβαίνει κι όποιος ψάχνει βρίσκει κι όποιος χτυπά του ανοίγεται…»  (κατά Ματθαίον ευαγγέλιο) .

Παρατηρεί άνω και γύρω ο άνθρωπος. Κίνηση παντού. Από την αρχαιότητα ο Αρίσταρχος ο Σάμιος έθεσε τις βάσεις του Ηλιοκεντρισμού. Ότι δηλαδή η γη και οι πλανήτες γυρνούν γύρω από τον ήλιο. Και αν η παρατήρηση του ουρανίου στερεώματος έχει ενδιαφέρον για ολίγους, η παρατήρηση της φύσης εμπνέει όλους!! Όλα σε κίνηση! Οι τέσσερις εποχές. Ο αέναος κύκλος της κίνησης της φύσης μας διδάσκει. Το χειμώνα η γη δεν καρποφορεί ενώ όταν έρχεται η άνοιξη η γη ανθίζει και καρποφορεί. Οι υπέροχοι μύθοι της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας μας μιλούν, πως η δική μας ψυχή ακολουθεί τη κίνηση της φύσης. Κάθε χειμώνα η Περσεφόνη ή ο Άδωνης κατεβαίνουν στον Άδη . Η φύση παγώνει και τα λουλούδια μαραίνονται. Την άνοιξη που ανεβαίνουν στη γη , η φύση ανθίζει και καρποφορεί. Τα χωράφια λουλουδίζουν κα τα δέντρα ανθίζουν . Το χειμώνα θάνατος, την άνοιξη ανάσταση! Και όταν ακόμη ο χειμώνας παραταθεί στη γη , η άνοιξη θα έλθει όπως μας λέει ο μύθος του Άδωνη και της Αφροδίτης. Ο Άδωνης συνόδευε πάντα την Αφροδίτη. Ο Άρης αιώνια ερωτευμένος με την Αφροδίτη σκότωσε τον Άδωνη στέλνοντάς τον για πάντα στο σκοτεινό βασίλειο του κάτω κόσμου. Ο θρήνος της Αφροδίτης ακούστηκε παντού. Τα δάκρυά της αναμίχθηκαν με το αίμα του νεκρού Άδωνη και όπου έπεφταν φύτρωναν παπαρούνες ενώ όπου υπήρχαν τριαντάφυλλα βάφτηκαν κατακόκκινα από το αίμα του. Η Αφροδίτη κλαίει απαρηγόρητη , τριγυρνά με λυτά μαλλιά και ξυπόλητη ανάμεσα στα λαγκάδια και στα δάση . Απαρηγόρητη ζητά από τη Περσεφόνη πίσω τον Άδωνη. Η Περσεφόνη συγκινημένη από τα δάκρυα της Αφροδίτης συμφωνεί να περνά έξι μήνες το χρόνο ο ΄Αδωνης μαζί της στο κάτω κόσμο και άλλους έξι να τους περνά με την Αφροδίτη. Έτσι επέρχεται η άνοιξη και πάλι.

Η άνοιξη ήρθε και πάλι στη γη. Ο Χριστός Ανασταίνεται! Η φύση χαίρει! Μαζί χαίρει η δική μας ψυχή προσδοκώντας την Ανάστασή της!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Ευλογημένες Αναστάσιμες εμπειρίες!!!

Με Αγάπη
Μαρία Τερζάκη

Υ.Γ. Το κείμενο άπτεται ευρέων γνωστικών πεδίων. Στόχος ο στοχασμός.

* Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή του παρόντος κειμένου με ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο χωρίς τη γραπτή άδεια της συγγραφέως Μαρίας Τερζάκη.

Σχετικά Άρθρα